Skip to content

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a organizat evenimentul de relansare a apelului de proiecte finanțate din Investiția 17 din PNRR: ”Biblioteci Hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de coordonator de reforme și investiții din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, a organizat miercuri, 11 octombrie, evenimentul de relansare a apelul competitiv aferent Investiției 17 – Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale din cadrul componentei C7 “Transformarea digitală” din PNRR, în valoare de 37.000.000 euro. Suma rămasă pentru apelul 2 este de 16.788.220 euro.

Prin acest apel, ne-am propus să dezvoltăm compentențele digitale ale românilor nu doar în centrele orașelor mari, ci să ducem beneficiile tehnologiei până la nivelul fiecărei commune și fiecărui sat din România. Prin modernizarea bibliotecilor și transformarea lor în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, vom ajuta nu doar cei 100.000 de români care sunt beneficiari direcți, în cadrul indicatorilor de performanță din proiect. Comunitățile de formare digitală pe care le creăm vor aduce beneficiile tehnologiei mai aproape de sute de mii de români, în anii care vin. Acest lucru este fundamental, pentru că nu putem avea servicii publice electronice eficiente în lipsa competențelor digitale, a precizat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

 

Investiția 17 are 4 priorități:

1. Renovarea (inclusiv extinderea), precum și echiparea cu calculatoare și echipamente tehnice pentru 5 biblioteci județene.

2. Renovarea (inclusiv extinderea), precum și echiparea cu calculatoare și echipamente tehnice pentru 100 biblioteci rurale, municipale, județene sau orășenești, ce vor fi transformate în huburi de dezvoltare a competențelor digitale;

3. Schimbarea și modernizarea echipamentelor informatice în 1030 de biblioteci;

4. Dezvoltarea competențelor de bază pentru 100.000 de români din comunități defavorizate.

 

Prin apelul 2 de proiecte avem 3 priorități:

1. Renovarea (inclusiv extinderea), precum și echiparea cu calculatoare și echipamente tehnice pentru 60 biblioteci rurale, municipale, județene sau orășenești, ce vor fi transformate în huburi de dezvoltare a competențelor digitale;

2. Schimbarea și modernizarea echipamentelor informatice în 650 de biblioteci;

3. Dezvoltarea competențelor de bază pentru 65.000 de români din comunități defavorizate

Detalii despre investiție și despre beneficiarii acesteia pot fi consultate la adresa https://www.mcid.gov.ro/programe-europene/c7/.

 

Calendarul propus pentru desfășurarea apelului este:

·       depunere proiecte: octombrie 2023 – ianuarie 2024

·       evaluarea proiectelor: martie 2024

·       implementare a investiției: martie 2024 – iulie 2026

 

Evenimentul  a fost organizat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România, cu sprijinul Băncii Mondiale și al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I. Peste 100 de reprezentanți ai bibliotecilor și consililor județene din toată țara.

Din aceeași categorie...

Precizări de presă – Mecanismul de raportare #nofake al MCID

Precizări de presă – Mecanismul de raportare #nofake al MCID

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat în luna mai mecanismul de raportare #nofake, pentru a facilita transmiterea, analiza…
A apărut noul număr al revistei InHouse - Nr.81

A apărut noul număr al revistei InHouse - Nr.81

Ajunsă astăzi la numărul 81, paginile revistei InHouse vă invită la o incursiune în evoluția comunicării la nivel mondial, evoluție  ce…
Sari la conținut