Până la 1 noiembrie, studenții din toată țara sunt așteptați să se înscrie în hackathonul „România fără dosar” și să ofere propriile soluții pentru debirocratizarea administrației publice, folosind inteligența artificială.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării s-a alăturat celei de-a patra ediții a hackathonului studențesc „România fără Dosar”, competiție inițiată de Universitatea din București și Camera Deputaților. Hackathonul se va desfășura în perioada 10-24 noiembrie 2023, iar finala va avea loc la Cluj-Napoca, pe 24 noiembrie.
Competiția România fără dosar provoacă studenții să se implice în debirocratizarea administrației publice. La această ediție, concurenții sunt așteptați să creeze soluții de digitalizare cu ajutorul inteligenței artificiale și să construiască campanii de comunicare pentru promovarea soluțiilor proprii.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va prezenta studenților proiectul primului funcționar public digital, soluție pe care participanții la hackathon o vor folosi pentru a inova în zona serviciilor publice oferite de statul român.
„Tehnologia schimbă jocul. Administrația trebuie să țină pasul cu dezvoltarea și implementarea tehnologiilor avansate. Doar așa vor dispărea teancurile de hârtii, doar așa vom avea instituții fără imprimante, doar prin digitalizare vom performa. Soluțiile studenților sunt extraordinare, am fost mentor la două ediții precedente ale hackatonului și mă bucur enorm să lucrez cu tinerii, au idei fantastice. La această ediție, voi participa la o sesiune de lucru cu studenții. Soluțiile bazate pe inteligența artificială care vor câștiga competiția vor putea fi implementate în procesele concrete ale administrației”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
„Românii au nevoie de acces ușor și integrat la informațiile care vizează serviciile pe care statul le oferă. Și e momentul să implementăm inovația în administrația publică și să creștem nivelul de satisfacție în interacțiunile cu statul. Proiectul „România fără Dosar” pleacă de la premisa că tinerii sunt viitorul și deci ei trebuie să fie primii care să pună bazele unei administrații flexibile, adaptate prezentului și care să lucreze doar în beneficiul cetățeanului”, a explicat deputatul George Tuță, chestor al Camerei Deputaților și inițiator al competiției.
- Studenții vor lucra în echipe mixte (IT & comunicare), pentru a dezvolta cele două etape ale proiectului propus.
- Sunt eligibili studenți din orice universitate din țară, înmatriculați în orice an de studiu al ciclurilor de licență sau masterat, la facultăți cu profil din zona de IT/tehnologie, respectiv comunicare/administrație/științe politice.
- Echipele vor fi mentorate de 10 deputați și vor fi coordonate tehnic de echipe de specialitate de la start-up-ul românesc Humans.ai, compania care stă la baza realizării consilierului guvernamental digital ION.
”Continuăm procesul de debirocratizare a statului cu sprijinul entuziasmului și al creativității tinerilor, pentru că ei sunt cei care pot contribui cel mai bine la crearea României așa cum ne-o dorim cu toții. Fără dosar, conectată la cele mai noi tehnologii și pregătită pentru inovarea administrației publice”, a declarat Anamaria Nicola, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, organizator al competiției.
Calendarul de înscriere pentru această ediție este disponibil pe site-ul romaniafaradosar.ro, împreună cu restul condițiilor de aplicare.
Ultima zi de înscriere este 1 noiembrie, iar echipele selectate pentru finală vor beneficia de un training de design thinking oferit de Ascendis, training pentru soluția tehnică oferit de Humans.ai și o sesiune de lucru cu ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.
Competiția România fără Dosar a fost inițiată de Universitatea din București și Camera Deputaților în anul 2022, se află la a patra ediție și presupune activități practice pentru echipe de studenți, care primesc un brief și lucrează sub coordonarea mentorilor-deputați pentru crearea unor produse menite să contribuie la debirocratizare.
La prima ediție a fost creată o campanie de comunicare pentru promovarea legii care interzice copiile după actele emise de stat. La a doua, studenții au lucrat o campanie de comunicare pentru promovarea plăților electronice prin platforma www.ghișeul.ro. La ediția din aprilie 2023, studenții au propus prima platformă centralizată de programare și informare pentru evenimentele de viață.
În cele trei ediții anterioare, au ajuns în etapa finală 30 de echipe, cu 104 studenți de la 9 universități din țară: Universitatea din București, Universitatea Politehnica din București, Academia de Studii Economice – București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative – București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Titu Maiorescu și Universitatea Valahia din Târgoviște.