Skip to content

Smart Diaspora 2023, punte între cercetătorii români din toată lumea

Astăzi, la Palatul Victoria, a avut loc o dezbatere în perspectiva organizării Conferinței Smart Diaspora – în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat care va avea loc în luna aprilie 2023, la Timișoara.

În prezența prim-ministrului Nicolae Ciucă și a miniștrilor Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja și Educației, Ligia Deca, s-a discutat despre inițiativa de a crea un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetătorii români, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează.

Ediția din 2023 va fi organizată de Alianța Timișoara Universitară, UEFISCDI cu participarea Academiei Române, beneficiază de Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României și va continua seria întâlnirilor comunității științifice românești din țară și străinătate, începută în anul 2008.

“Vreau să felicit inițiatorii acestui important demers, nu doar pentru că repornește o tradiție, ci dă un semnal puternic către românii străluciți din întreaga lume: haideți acasă sau măcar spre casă. În 2009 lansam Liga Studenților Români din Străinătate, am fost primul Președinte și co-fondator. Când ne-a venit această idee, toată lumea ne-a zis . După 2 ani, ajunsesem deja la o rețea de 15.000 de membri, români din întreaga lume, studenți și absolvenți de top, în peste 50 de țări. Și n-am să uit că la prima ediție a Galei studenților români din străinătate urca pe scenă Corina Tarniță, un cercetător român strălucit, care a povestit că primul ei mentor de la Universitatea Harvard, când a cunoscut-o, i-a spus . Asta era experiența profesorului de la Harvard cu românii și cred că se aplică în foarte multe cazuri. Sunt convins că acest eveniment va confirma că diaspora științifică românească vrea și poate să contribuie la dezvoltarea țării”, a menționat Sebastian Burduja, în cadrul evenimentului.

La sesiunile în plen și la workshop-urile exploratorii de laConferința Smart Diaspora 2023, participanții vor avea oportunitatea de a dezbate teme de interes care vizează știința la frontiera cunoașterii, provocarea digitalului, sustenabilitatea, securitatea și reziliența pentru cetățeni și comunități, știința cu toți și pentru toți în societate, antreprenoriat, universitățile europene prin ochii smart diaspora și sectorul neguvernamental – provocări de cercetare.

Din aceeași categorie...

„Snow Leopard” - securitatea nucleară, prioritate pentru România

„Snow Leopard” - securitatea nucleară, prioritate pentru România

În perioada 30 mai-1 iunie 2023, România, împreună cu guvernele din Tadjikistan, Statele Unite ale Americii, Regatul Țărilor de Jos…
11-14 iunie - NASA și astronauții internaționali vor veni în România

11-14 iunie - NASA și astronauții internaționali vor veni în România

Space for a Better World și OP Global Events, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, organizează în perioada 11-14…
Moment istoric: IFIN-HH și EuroGammaS închid oficial conflictul care afecta de cinci ani implementarea proiectului ELI-NP – „Laserul de la Măgurele”

Moment istoric: IFIN-HH și EuroGammaS închid oficial conflictul care afecta de cinci ani implementarea proiectului ELI-NP – „Laserul de la Măgurele”

IFIN-HH și toți partenerii din Asocierea EuroGammaS (EGS) au finalizat ieri semnarea unui document de tranzacție prin care se pune…
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support