Skip to content

Secretarul de stat Tudor Prisecaru a reprezentat România la Consiliul Competitivitate (Cercetare și Spațiu)

Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a reprezentat România la Consiliul Competitivitate (Cercetare și Spațiu), care a avut loc la Bruxelles, la data de 8 decembrie 2023.

În cadrul reuniunii Consiliului privind secțiunea cercetare, reprezentanții Statelor Membre au adoptat un set de concluzii referitor la impactul cercetării și inovării în elaborarea politicilor publice în Uniunea Europeană, prin includerea informațiilor și cunoștințelor științifice în procesul de reglementare.

De asemenea, statele membre au ajuns la un acord politic în ceea ce privește Recomandarea Consiliului privind un cadru european pentru atragerea și păstrarea în Europa a talentelor din domeniul cercetării, inovării și antreprenoriatului. Recomandarea vizează susținerea cercetătorilor și a carierelor acestora în Uniunea Europeană, dar și dezvoltarea unei piețe a muncii mai atractivă, deschisă și durabilă pentru cercetători, care să fie, în egală măsură, atrăgătoare și pentru talentele străine. Recomandarea include și noua Cartă pentru Cercetători.

Totodată, a fost organizată dezbaterea „Valorificarea cercetării ca instrument de redresare și reziliență economică și industrială”. În intervenția sa, secretarul de stat Tudor Prisecaru a susținut necesitatea unui parteneriat solid între mediul academic si agenții economici, finanțarea organizațiilor de tip start-up și spin-off, precum și dezvoltarea unor mecanisme solide de transfer al cunoașterii către utilizatori, pentru creșterea calității vieții cetățenilor.

În ceea ce privește componenta spațiu, a fost supus aprobării proiectul de concluzii ale Consiliului privind Gestionarea traficului spațial (STM), care evidențiază importanța propunerii unei legislații europene referitoare la spațiu care să acopere aspecte legate de siguranță, securitate și durabilitate.

De asemenea, agenda a inclus un schimb de opinii legat de „Viitoarea politică a UE în domeniul spațial într-o lume în schimbare„, în care a fost subliniat faptul că tehnologiile, datele și serviciile spațiale au devenit indispensabile pentru societățile și economiile europene. Secretarul de stat Tudor Prisecaru a susținut că Strategia Spațială pentru Securitate și Apărare este un catalizator pentru viitoarea politică spațială a UE, cu rol central în întărirea securității, apărării și autonomiei UE. De asemenea, demnitarul român a evidențiat că există domenii-cheie unde UE poate juca un rol important, precum dezvoltarea industriei spațiale prin sprijinirea IMM-urilor și start-up-urilor, standardizarea și modularizarea pentru reducerea costurilor etc.

Din aceeași categorie...

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Marți, 19 martie, în sala Transilvania din Palatul Victoria a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic…
Sari la conținut