Skip to content

Sebastian Burduja, vizită oficială de lucru în SUA

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, se află în vizită de lucru în SUA, San Francisco și Washington DC, pentru stabilirea detaliilor necesare înființării, începând cu anul 2023, a unui birou de reprezentare în San Francisco, denumit Oficiul Român pentru Știință și Tehnologie din SUA (ROSTam), urmare aprobării Memorandumului privind înființarea Rețelei Oficiilor Române pentru Știință și Tehnologie.

Ministrul Sebastian Burduja s-a întâlnit cu Sergiu Pașca, la Universitatea Stanford, desemnat cercetătorul anului 2021 de Societatea Internațională de cercetare în domeniul schizofreniei. Cel mai important proiect de cercetare fundamentală la care Sergiu Pașca lucrează a făcut recent înconjurul lumii. Acesta, alături de echipa lui, au reușit să facă transplant de neuroni umani în creierul unor șoareci. Iar rezultatul are aplicabilitate în tratarea autismului sau a unor afecțiuni neurologice.

În continuarea vizitei, Sebastian Burduja a fost la Stanford Nanofabrication Facility – un laborator ultra-performant, deschis tuturor celor care au nevoie să studieze domeniul. Companii precum Google sau Intel folosesc acest spațiu de cercetare când au nevoie de studii sau experimente pe nanotehnologie și recrutează de aici viitorii lor specialiști.

De asemenea, ministrul a avut o întâlnire de lucru și cu românii din comunitatea din Silicon Valley, din domenii diferite. Discuțiile s-au centrat pe teme precum: Fondul Român de Inovare, strategia românească și hub-ul de inteligență artificială (AI) și oficiul de știință și tehnologie care va fi deschis în 2023. Totodată, pentru strategia națională de AI și viitorul hub național de AI, s-a întâlnit cu profesorul Ion Stoica, creatorul Databricks, o companie care astăzi valorează peste 30 de miliarde de dolari, și unul dintre cei mai mari specialiști de talie mondială în domeniul inteligenței artificiale.

E greu de pus în cuvinte mândria de a vorbi românește în acest colț de lume celebru pentru excelență și inovare. Și de a găsi zeci de oameni care împărtășesc visul de a vedea România tot mai sus. Sper că am reușit să transmit măcar o parte din emoțiile pe care le-am simțit”, a transmis Sebastian Burduja.

Ministrul a mai avut întâlniri oficiale cu Gerard de Graaf, șeful Biroului UE pentru Știință și Tehnologie din San Francisco și Joanna Smolinska, adjunctul instituției.

În cadrul vizitei oficiale din SUA, din primele zile, ministrul Sebastian Burduja a fost însoțit de Andrei Muraru, ambasadorul României și echipa sa de la Ambasada României din Washington, echipa de la Consulatul General al României din Los Angeles, Sevda și Elif Memet, George Roth, consulul onorific al României la San Francisco, dar și de Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Din aceeași categorie...

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Marți, 19 martie, în sala Transilvania din Palatul Victoria a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic…
Sari la conținut