Skip to content

Sebastian Burduja, prezent la Masters of Digital 2023

Prezent la Bruxelles, în cadrul unei vizite de lucru, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a ținut un discurs în cadrul Conferinței Masters of Digital 2023 – A Resilient Digital Europe in Times of Crisis. Ministrul a vorbit despre evoluția României în domeniul transformării digitale și despre planurile de viitor:

Voi prezenta, pe scurt, ceea ce a realizat țara mea în ultimii ani, mare parte având de-a face cu reziliența, probabil pentru că ne aflăm într-o regiune foarte fierbinte a lumii în acest moment, dar și pentru că avem unele dintre cele mai bune minți din IT.

Cel mai important proiect al nostru este, desigur, Cloud-ul guvernamental, o investiție de 600 de milioane de euro, finanțată prin Facilitatea de Redresare și Reziliență RRF. Am respectat toate termenele limită și suntem pe drumul cel bun pentru construirea Cloud-ului. Acesta va include 4 centre de date. Avem legislație scrisă cu privire la politicile Cloud First, ce tip de date aparțin Cloudului guvernamental privat, ce tip de date pot merge către Cloudurile comerciale furnizate de companii private, etc. Până în 2026, vom conecta în esență Guvernul nostru cu o platformă de interoperabilitate care va asigura că datele nu numai că vor fi sigure, dar vor asigura ca cetățenii să nu mai meargă de la un birou la altul, ci vor putea face majoritatea lucrurilor din confortul casei lor. Acesta este ceva care economisește cu adevărat mult timp, economisește mulți bani și contribuie la creșterea noastră economică.

De asemenea, am trimis recent Parlamentului, și a fost o victorie uriașă, pentru că, săptămâna trecută, printr-un vot foarte strâns, a primit și votul Curții Constituționale – Legea securității și apărării cibernetice. Există un echilibru fin între siguranță, securitate și confidențialitate și nu este o bătălie ușor de câștigat. Am modificat, prin acest act normativ, o serie de legi foarte critice privind securitatea națională și am definit noi amenințări la adresa acesteia, inclusiv campaniile de dezinformare, inclusiv propaganda și atacuri cibernetice. Pentru a face asta și pentru a câștiga toate bătăliile, a trebuit să câștigăm încrederea opiniei publice și a fost un efort de comunicare foarte intens pentru a ne asigura că oamenii nu se lasă convinși de campaniile de dezinformare care induc ideea că Big Brother încearcă să le controleze viețile.

Totodată, suntem pe punctul de a lansa Centrul european de competențe în domeniul securității cibernetice la București. Sperăm ca pe 9 mai, o zi semnificativă de altfel, să reușim să-l lansăm oficial, în București. Va avea sediul în cea mai inovatoare parte a orașului nostru, în campusul Universității Politehnice, propriul nostru MIT și se află în mijlocul unui ecosistem uimitor care include start-up-uri, mediul academic, birouri guvernamentale. Acest centru va face lucruri grozave și este o recunoaștere a faptului că Europa poate și ar trebui să preia conducerea în domeniul securității cibernetice, nu doar pentru regiunea noastră, ci și pentru întreaga lume.

Din aceeași categorie…

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Marți, 19 martie, în sala Transilvania din Palatul Victoria a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic…

Sari la conținut