Skip to content

Sebastian Burduja, la reuniunea miniștrilor cercetării, inovării și digitalizării la Praga: „Am găsit deschidere pentru includerea României în consorțiul ELI-ERIC. Acolo ne este locul”

Astăzi, se desfășoară la Praga, sub egida președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene, reuniunea miniștrilor cercetării din UE. Miniștrii de resort au avut pe agendă măsuri pentru facilitarea sinergiilor în finanțarea proiectelor europene de cercetare și sprijinul pentru cercetătorii din Ucraina.

Omologii din Cehia și din Ungaria au menționat în intervențiile lor proiectul ELI, inclusiv componenta românească prin laserul de la Magurele. La rândul său, Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, a salutat inițiativa Președinției cehe a Consiliului UE de propunere a unei Declarații privind sinergiile în finanțarea cercetării și inovării în Europa, exprimând poziția României pe baza a patru elemente-cheie:

 

  • dezvoltarea de parteneriate și schimb de bune practici, mai ales pentru proiectele majore de cercetare, așa cum este proiectul european ELI;
  • flexibilitate și găsirea unui echilibru optim între reguli stricte pentru cheltuirea banilor europeni și încurajarea proiectelor inovatoare de cercetare, inclusiv a celor complet noi, care nu pot urma o rețeta standard, așa cum este și cazul ELI;
  • sprijin prioritar pentru tinerii cercetători și găsirea soluții pentru facilitarea circulației tinerelor talente la nivelul Uniunii;
  • voce comună a miniștrilor cercetării de la nivel european pentru a consolida sprijinul acordat cercetării si inovării pentru viitor, inclusiv ca solutie la crizele multiple ale prezentului (criza de securitate, energetică etc.)”.

„Am accentuat nevoia de a reduce birocrația, de a crește flexibilitatea fondurilor europene dedicate cercetării și inovării, dar și angajamentul deplin al României pentru proiectul ELI. Colegii din Ungaria și Cehia au apreciat poziția României și progresele făcute în ultimele luni, inclusiv deschiderea în premieră a infrastructurii de la Măgurele pentru cercetătorii din consorțiul ELI-ERIC, în baza unui protocol. În discuțiile bilaterale, am discutat organizarea unei întâlniri trilaterale în această toamnă, un pas esențial în efortul României de a reveni în consorțiul ELI-ERIC. Am găsit așadar deschidere pentru includerea României în consorțiul european. Acolo ne este locul,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.

Totodată, Burduja anunță o discuție excelentă cu Mariya Gabriel, comisarul european pentru cercetare, despre mobilitatea talentelor în UE, noile tehnologii și transferul lor în economie, precum și despre o vizită la București, în perioada următoare. 

În ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, Sebastian Burduja a lansat un apel către miniștrii cercetării de la nivel European pentru a nu face nicio concesie regimului de la Moscova, reafirmând angajamentul României de a sprijini efortul de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova, inclusiv prin integrarea lor accelerată în spațiul european de cercetare.

Din aceeași categorie...

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Marți, 19 martie, în sala Transilvania din Palatul Victoria a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic…
Sari la conținut