Skip to content

România, exemplu regional de inovare și digitalizare

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a găzduit, astăzi, la Palatul Parlamentului din București, „Conferința Ministerială a Inițiativei Celor Trei Mări privind Transformarea Digitală”.

Conferința organizată în parteneriat cu Atlantic Council și Europe Center a reunit oficiali ai țărilor participante la Inițiativa Celor Trei Mări, ambasadori și parteneri regionali și internaționali pentru a discuta despre consolidarea pilonului digital al Inițiativei.

Evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru miniștrii digitalizării, actori cheie din mediul privat și alți înalți oficiali să poarte un dialog deschis privind agenda digitală pentru Inițiativa Celor Trei Mări, în pregătirea Summitului și a Forumului de Afaceri ce urmează să aibă loc în această toamnă la București.

Temele principale ale Conferinței au inclus starea actuală a Pilonului Digital al Inițiativei celor Trei Mări, posibile investiții în transformarea digitală și dezvoltarea economică în regiune, precum și propuneri concrete de proiecte sau domenii de cooperare pentru a susține aceste investiții.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a deschis Conferința cu un discurs în care a evidențiat importanța unei abordări comune, publice și private, pentru atingerea obiectivelor digitale. Ministrul a evidențiat necesitatea unei viziuni îndrăznețe, a resurselor adecvate și a colaborării strânse cu mediul privat pentru a face față provocărilor digitale ale viitorului. Acesta a subliniat potențialul regiunii în a juca un rol de lider în transformarea digitală, nu doar în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări, ci și la nivelul UE și în conversațiile cu partenerii strategici, precum și la nivel global.

„Avem nevoie de trei lucruri: viziune, resurse și muncă în echipă. Viziunea este îndrăzneață și credem că această regiune poate juca un rol de lider, nu doar în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări, dar și în UE, în conversațiile noastre cu partenerii strategici, precum și la nivel global”, a menționat Sebastian Burduja.

Un accent puternic a fost pus pe cooperarea între sectorul public și cel privat, ambele fiind esențiale pentru o transformare digitală eficientă și inovatoare. Sebastian Burduja a vorbit despre necesitatea de a împărtăși cele mai bune practici și a discutat despre posibilitatea de a crea un portal de informații care să servească drept bază de date pentru bune practici în regiune. În plus, au fost discutate idei de organizare a hackathon-urilor comune și crearea unui Fond de Inovare la nivelul Inițiativei Celor Trei Mări. Totodată, ministrul a subliniat că această Conferință este esențială pentru a înainta agenda digitală în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări, pentru a încuraja inovația și a accelera transformarea digitală în regiune.

Reuniunea a inclus o sesiune ministerială închisă, o sesiune de discuții cu reprezentanții parlamentari și alți actori relevanți, precum și o sesiune cu toți participanții la eveniment. Aceasta a fost organizată în pregătirea discuțiilor privind Pilonul Digital din cadrul Summitului Inițiativei Celor Trei Mări, ce urmează să fie organizat în perioada 6-7 septembrie în București.

***

Despre partenerii MCID la „Conferința Ministerială a Inițiativei Celor Trei Mări privind Transformarea Digitală”:

Atlantic Council promovează dezbaterile constructive și implicarea în afaceri internaționale, bazate pe rolul central al Comunității Atlantice în abordarea provocărilor globale. Consiliul oferă un forum esențial pentru navigarea schimbărilor economice și politice dramatice care definesc secolul XXI, informând și mobilizând rețeaua sa unică de lideri globali influenți. Prin publicațiile sale, ideile pe care le generează, viitorii lideri pe care îi dezvoltă și comunitățile pe care le construiește, Atlantic Council modelează opțiunile și strategiile politice pentru a crea o lume mai liberă, mai sigură și mai prosperă.

Atlantic Council a înființat Inițiativa Pieței Digitale Transatlantice cu scopul de a promova o mai bună înțelegere și cooperare între SUA și UE în problemele digitale. Inițiativa promovează colaborarea între factorii de decizie și părțile interesate din SUA și UE în privința aspectelor digitale și implicațiilor acestora asupra securității naționale, intereselor geopolitice și rezilienței economice și competitivității aliaților transatlantici.

Europe Center efectuează cercetări și folosește analize în timp real pentru a informa acțiunile și strategiile factorilor de decizie transatlantici în fața competiției între marile puteri și a unei reconfigurări geopolitice a Europei. Centrul adună lideri americani și europeni pentru a promova dialogul și pentru a susține parteneriatul SUA-UE ca o resursă-cheie atât pentru Statele Unite, cât și pentru Europa.

Din aceeași categorie…

Premierul Marcel Ciolacu: Digitalizarea înseamnă o reformă autentică pentru administrație. Construim un sector public modern, sigur și eficient

Premierul Marcel Ciolacu: Digitalizarea înseamnă o reformă autentică pentru administrație. Construim un sector public modern, sigur și eficient

Premierul României, Marcel Ciolacu, a prezidat astăzi, 11 septembrie, la Palatul Victoria, ceremonia de semnare a  contractului de implementare pentru…
Ministrul Bogdan Ivan: pe 19 septembrie, la ora 11:00, lansăm DigiLocal,  primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale

Ministrul Bogdan Ivan: pe 19 septembrie, la ora 11:00, lansăm DigiLocal, primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță lansarea, pe 19 septembrie, a Programului Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților…
Programul național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale #DigiLocal

Programul național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale #DigiLocal

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea Programului național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale #DigiLocal, primul program integrat de digitalizare…

Sari la conținut