Skip to content

România a preluat președinția Comisiei mixte România – Republica Moldova pentru crearea spațiului digital comun

Începând de astăzi, pentru următoarele 6 luni, România a preluat președinția Comisiei mixte România – Republica Moldova pentru crearea spațiului digital comun.

“La 33 de ani de la primul pod de flori între cele două maluri ale Prutului, am marea onoare să fiu desemnat, începând de astăzi, președintele aceste Comisii mixte. Eforturile depuse până acum în crearea unui spațiu digital comun între România și Moldova dau deja roade (dezvoltarea comună a soluțiilor de e-guvernare, #TechBridge, etc), iar obligația noastră este să continuăm proiectele începute și să inițiem noi punți de colaborare.

Pentru următoarele 6 luni, ne vom focusa pe dezvoltarea comună a soluțiilor din Republica Moldova, pe schimbul de bune practici legislative în domeniul Securității Cibernetice și a identificării electronice la distanță.

Este o bucurie pentru mine să continui munca domnului Octavian Oprea, primul președinte al acestei Comisii și a doamnei director Olga Tumuruc Gaivas – Agenția de Guvernare Electronică”, a declarant Eduard Mititelu, secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Republica Moldova și România au un spațiu digital comun, consfințit în Memorandumul de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Chișinău și București, semnat în cadrul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României, la 11 februarie 2022, de către viceprim-ministrul pentru Digitalizare al Republicii Moldova și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României.

Memorandumul constituie un pas important în ceea ce privește dezvoltarea unui spațiu digital comun între cele două țări și prevede un șir de obiective de cooperare bilaterală, între care:

  • dezvoltarea platformelor, infrastructurilor digitale și a serviciilor publice electronice;
  • realizarea schimbului de date;
  • recunoașterea mutuală a semnăturilor electronice;
  • facilitarea investițiilor și a antreprenoriatului inovativ în domeniul tehnologiei informației;
  • asigurarea securității cibernetice.

 

Din aceeași categorie...

Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu delegația UNESCO aflată în vizită de lucru în România

Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu delegația UNESCO aflată în vizită de lucru în România

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a primit, la începutul acestei săptămâni, o delegație UNESCO, în cadrul unei vizite…
Finanțăm dezvoltarea competențelor digitale pentru 100.000 de români

Finanțăm dezvoltarea competențelor digitale pentru 100.000 de români

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de coordonator de reforme și investiții din Planul Național de Redresare și Reziliență…
Sari la conținut