Skip to content

Reușită istorică! România a fost primită în consorțiul Extreme Light Infrastructure ELI-ERIC

Ieri, România a primit calitatea de Observator Fondator al Consorțiului Extreme Light Infrastructure (ELI ERIC), în urma votului Adunării Generale, primul pas pentru a deveni pe viitor Membru Gazdă în procesul de integrare a Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)) în ELI ERIC.

Printr-un Memorandum aprobat în februarie 2021, Guvernul României și-a exprimat susținerea pentru înființarea ELI ERIC și a solicitat obținerea, în primă fază, a statutului de Observator Fondator pentru România.

Proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) s-a născut la inițiativa Comisiei Europene de a crea o infrastructură pan-europeană de cercetare de anvergură în domeniul laserilor de mare putere în țări din centrul și estul Europei cu scopul de a echilibra distribuția de mari infrastructuri de cercetare la nivelul spațiului european de cercetare.

Implementat ca trei proiecte complementare în România, Republica Cehă și Ungaria, realizarea ELI este cel mai bun exemplu de utilizare sinergică a fondurilor structurale și de investiții europene, a suportului prin programele Uniunii Europene de cercetare-dezvoltare și a finanțărilor naționale.

Lunga tradiției de cercetare, cu rezultate recunoscute la nivel mondial, în domeniul fizicii nucleare de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) a determinat ca infrastructura din România (ELI-NP) să fie dezvoltată, în special,  pentru cercetare de fizică nucleară în câmpuri de radiație electromagnetică extremă, un domeniu de cercetare emergent cu important potențial pentru cercetarea fundamentală și aplicativă. 

Pentru a asigura sustenabilitatea acestei infrastructuri de cercetare pe termen lung, s-a stabilit încă de la începutul proiectului ELI că cele trei componente ale sale se vor integra într-o structură de cercetare europeană unică de tip European Research Infrastructure Consortium (ERIC).

ELI-NP/IFIN-HH a participat în primă fază la formularea aplicației pentru realizarea ELI ERIC, dar ulterior întreruperii legăturilor cu ceilalți doi parteneri din proiect în martie 2019, demersurile au continuat fără includerea României. Aplicația depusă de ceilalți doi parteneri în mai 2020 a fost aprobată în aprilie 2021 de către Comisia Europeană consfințind înființarea ELI ERIC cu sediul în Republica Cehă, fără includerea României.

Statutul de Observator Fondator obținut ieri de România va asigura accesul la informațiile și rezultatele obținute în cadrul cercetărilor la nivelul întregii infrastructuri pan-europene, atât pentru comunitatea științifică națională, cât și pentru societate, în sens larg, incluzând mediul educațional și mediul economic.

Participarea la ELI ERIC va permite de asemenea stabilirea de legături cu alte inițiative internaționale relevante, în vederea promovării cooperării internaționale în alte părți ale lumii, ca reprezentant al Europei în domeniul cercetării științifice și dezvoltării tehnologice.

Din aceeași categorie...

MCID a publicat Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 - C7 PNRR: 94 de milioane de euro pentru internet de mare viteză în aproape 1000 de localități izolate

MCID a publicat Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 - C7 PNRR: 94 de milioane de euro pentru internet de mare viteză în aproape 1000 de localități izolate

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat vineri, 26 aprilie, Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 din Componenta 7 –…
Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Sari la conținut