Skip to content

Reconciliere istorică privind colaborarea dintre IFIN–HH și instituțiile partenere EuroGammaS în implementarea proiectului ELI–NP, laserul de mare putere de la Măgurele

Astăzi, 3 mai 2023, la sediul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN–HH) de la Măgurele, a avut loc o întâlnire pentru finalizarea înțelegerii amiabile dintre IFIN-HH/ELI-NP și EuroGammaS (EGS) cu privire la situația conflictuală creată prin rezoluționarea în 2018 a contractului pentru furnizarea sistemului de fascicul gamma (GBS) din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).

În urma emiterii Hotărârii nr. 1434/2022 a Guvernului României care include etapa 1 a GBS ca sistem scalabil pentru producerea de ioni radioactivi în cadrul experimentului de producere a radioizotopilor din cadrul proiectului ELI-NP, a fost redactat un document de tranzacție juridică care a fost agreat de principiu de IFIN-HH și EuroGammaS.

Evoluțiile de până acum sunt în concordanță cu excelenta colaborare dintre IFIN-HH și EuroGammaS, recunoscută de ambele părți și realizată după aproape doi ani de muncă continuă. Începând cu toamna anului 2020, încrederea reciprocă a fost recuperată treptat până la restabilirea unui parteneriat cu scopul de a rezolva problemele existente și de a extinde în continuare colaborarea științifică în interesul tuturor părților.

În întâlnirea de astăzi 3 mai 2023 de la sediul IFIN-HH conținutul documentului de tranzacție a fost comunicat tuturor factorilor de decizie (MCID, MIPE) în prezența ambasadorilor Franței și Italiei. De asemenea, a fost prezentată și soluția tehnică agreată de IFIN–HH și EGS pentru utilizarea componentelor din etapa 1 a GBS în proiectul ELI–NP.

„Pasul de astăzi este unul istoric, care oferă perspectiva împlinirii depline a potențialului extraordinar pe care proiectul ELI-NP îl are nu doar pentru români, ci pentru întreaga omenire. Am deblocat astfel, după un efort extraordinar de echipă, în plan diplomatic, administrativ și juridic, un blocaj care trena de cinci ani de azi. După ce recent am reușit să implicăm Universitatea Stanford în proiectul de la Măgurele, astăzi avem toate ingredientele pentru o reușită științifică fără egal, pe care România are onoarea să o prezinte Europei și lumii întregi,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.

În mesajele transmise cu ocazia întâlnirii doamna secretar de stat Csilla Hegedüs de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și domnul Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, reprezentantul Guvernului României, împreună cu ambasadorii Franței și Italiei au salutat rezolvarea pozitivă a acestei probleme istorice și valoarea științifică adăugată în acest fel proiectului ELI–NP.

 

Din aceeași categorie...

MCID a organizat conferința de prezentare a programului Nucleu

MCID a organizat conferința de prezentare a programului Nucleu

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”…
Finanțăm cu 50 de milioane de lei transformarea digitală a 1000 de primării și consilii județe

Finanțăm cu 50 de milioane de lei transformarea digitală a 1000 de primării și consilii județe

La propunerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi actul normativ pentru finanțarea…
România a aderat la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice

România a aderat la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice

România este parte a Proiectului European pentru Infrastructura de Date Genomice (GDI), o etapă importantă în consolidarea capacităților țării noastre…
Sari la conținut