Skip to content

Parteneriat între Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru cercetare în domeniul inteligenței artificiale

Lockheed Martin, compania globală din industria aerospațială și de securitate, a anunțat o colaborare între Laboratorul său de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie (STELaRLab) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), pentru a sprijini dezvoltarea cercetării în domeniul inteligenței artificiale, în vederea aplicării ei în domeniul securității naționale și al științelor mediului.

STELaRLab, lansat în Australia în 2016, este primul centru de cercetare și dezvoltare multidisciplinar al Lockheed Martin, deschis în afara SUA, axat pe explorarea tehnologiilor din domeniile hipersonic, autonomie, robotică, și comandă, control, comunicații, calcul, inteligență, supraveghere și recunoaștere (C4ISR). 

Ray Piselli, vicepreședinte al Lockheed Martin pentru afaceri internaționale, a declarat:

„Marcăm astfel o etapă importantă în parteneriatul nostru cu România. Echipa de la STELaRLab a Lockheed Martin va colabora îndeaproape cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a dezvolta soluții esențiale de inteligență artificială care vor contribui la abordarea unora dintre cele mai mari provocări ale lumii. Această colaborare demonstrează angajamentul Lockheed Martin de a investi în parteneriate pe termen lung în România sprijinind crearea de locuri de muncă înalt calificate și transferul de tehnologie.”

Parteneriatul dintre STELaRLab și Centrul de Cercetare în Prelucrarea Imaginilor și Recunoașterea Formelor al UTCN va explora dezvoltarea unui sistem autonom distribuit pentru asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre, permițând o mai bună planificare și execuție a intervențiilor de urgență.

„Universitățile tehnice din România au demonstrat competențe de nivel mondial și sunt încântat că Lockheed Martin a recunoscut expertiza românească în domeniul inteligenței artificiale”, a menționat în cadrul întâlnirii, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Prevalența și gravitatea situațiilor naturale de urgență, cum ar fi incendiile de vegetație, sunt în creștere la nivel global ca urmare a schimbărilor climatice. Scopul STELaRLab și UTCN este să furnizeze instrumente automatizate care combină informațiile senzoriale despre mediu provenite de la platforme de detectare dispersate, folosind inteligența artificială pentru a obține o mai bună cunoaștere a situației în situații de urgență.

Parteneriatul, încheiat pentru o perioadă inițială de un an, va oferi cercetătorilor români acces la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligență Artificială Lockheed Martin.

Din aceeași categorie...

Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu delegația UNESCO aflată în vizită de lucru în România

Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu delegația UNESCO aflată în vizită de lucru în România

    Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a primit, la începutul acestei săptămâni, o delegație UNESCO, în cadrul…
Finanțăm dezvoltarea competențelor digitale pentru 100.000 de români

Finanțăm dezvoltarea competențelor digitale pentru 100.000 de români

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de coordonator de reforme și investiții din Planul Național de Redresare și Reziliență…
Bogdan Ivan: „Noaptea Cercetătorilor Europeni ne oferă cadrul perfect pentru atragerea tinerilor către știință”

Bogdan Ivan: „Noaptea Cercetătorilor Europeni ne oferă cadrul perfect pentru atragerea tinerilor către știință”

În perioada 29-30 septembrie 2023, copiii și adulții din întreaga țară sunt invitați să descopere lumea extraordinară a științei prin…
Sari la conținut