Skip to content

Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru participarea României la Fondul de Inovare NATO, aprobată astăzi de Executiv

În cadrul Reuniunii la nivel înalt a NATO de la Madrid din iunie 2022 a fost semnat, de către Președintele României, Angajamentul de participare la Fondul de Inovare NATO și, în acest context, până la sfârșitul lunii martie 2023, trebuie desemnată instituția responsabilă și crearea cadrului legislativ pentru participarea României la Fondul de Inovare NATO, gândit ca un fond privat de investiții cu un ciclu de viață de 15 ani.

România va contribui cu 34 de milioane de Euro pentru cei 15 ani ai Fondului, respectiv 3.4 milioane anual pentru primii 8 ani, urmând ca ulterior contribuția să scadă la 970 de mii de Euro pe an.

Țările au rolul de limited partners, respectiv investitori și membri ai consiliului de administrație al Fondului, asigurând buna guvernanță și facilitând accesul la rețeaua națională și multinațională de inovare.

Participarea României la finanțarea Fondului de Inovare NATO îi va conferi statutul de partener. Partenerii Fondului sunt beneficiarii prioritari ai investițiilor efectuate de Fond și au acces la toate informațiile referitoare la companiile în care va investi Fondul, având, de asemenea, capacitatea de a contribui la deciziile privind strategia de investiții a Fondului și a Sub-Fondurilor sale.

Se creează astfel instrumentul pe care statele membre NATO îl vor folosi pentru a identifica cele mai noi tehnologii, indiferent de natura acestora, pentru a consolida sistemul de securitate și apărare națională în fața amenințărilor, dar și de a crea tehnologii emergente incipiente cu dublă utilizare, prin finanțarea activităților de cercetare și dezvoltare aferente.

Amenințările digitale și de securitate cibernetică a actorilor statali sau non-statali acoperă o arie crescândă de tehnologii emergente, iar accesul României la resursele Fondului de Inovare NATO are potențialul de a întări capacitatea de apărare a țării în fața acestor noi provocări și își poate consolida capacitatea de inovare și modernizare a tehnologiilor de securitate și apărare națională, în contextul tehnologiilor inovative dezvoltate și implementate prin intermediul Fondului.

Din aceeași categorie...

Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu delegația UNESCO aflată în vizită de lucru în România

Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu delegația UNESCO aflată în vizită de lucru în România

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a primit, la începutul acestei săptămâni, o delegație UNESCO, în cadrul unei vizite…
Finanțăm dezvoltarea competențelor digitale pentru 100.000 de români

Finanțăm dezvoltarea competențelor digitale pentru 100.000 de români

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de coordonator de reforme și investiții din Planul Național de Redresare și Reziliență…
Bogdan Ivan: „Noaptea Cercetătorilor Europeni ne oferă cadrul perfect pentru atragerea tinerilor către știință”

Bogdan Ivan: „Noaptea Cercetătorilor Europeni ne oferă cadrul perfect pentru atragerea tinerilor către știință”

În perioada 29-30 septembrie 2023, copiii și adulții din întreaga țară sunt invitați să descopere lumea extraordinară a științei prin…
Sari la conținut