Skip to content

Oportunități de 4 miliarde de euro pentru cercetarea românească, prin componenta Widening a programului-cadru Horizon Europe

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a organizat evenimentul „Oportunități pentru cercetarea românească”, o dezbatere pe marginea pilonului Widening al programului-cadru de finanțare a cercetării și inovării în Uniunea Europeană, ce a beneficiat de contribuțiile domnului Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, ale doamnei Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, precum și ale domnului Dan Nica, deputat european, raportor pentru Regulamentul Horizon Europe.

„Modernizarea României este un efort comun al mediului academic, al sectorului public și al mediului privat și asociativ. Am adus astăzi toți acești stakeholderi împreună, pentru prima dată, la o discuție aplicată despre oportunitățile substanțiale de finanțare a cercetării românești. 4 miliarde de euro sunt prevăzute doar pentru componenta Widening din progamul-cadru Horizon Europe, iar România este beneficiar direct, în calitate de stat inovator emergent. Evenimentul de astăzi este esențial pentru transformarea țării noastre într-un hub regional pentru tehnologii emergente”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

„Într-un peisaj competitiv la nivel global, Uniunea Europeană nu are altă alternativă decât să-și consolideze capacitățile. Performanța României în cadrul Horizon Europe crește constant, iar în general statele “Widening” au făcut progrese incontestabile în ultimii ani. Este crucial să atragem cercetătorii de mâine, iar pentru asta încurajez ecosistemul de cercetare din România să folosească skill-urile și expertiza unice de care dispune în dezvoltarea tehnologiilor emergente”, a declarat comisarul european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Ilian Ivanova.

„Cercetarea românească este la fel de importantă și la București, și la Bruxelles, și în orice capitală europeană. Componenta “Widening” este fundamentală în eforturile noastre la nivel național. Pentru consolidarea excelenței în cercetare, am introdus și mecanismul “hop-on” care facilitează intrarea în consorții a organizațiilor de cercetare din România alături de organizațiile cu o bogată experiență din toată Europa. Astfel, România beneficiază de expertiza celor mai avansate state europene în cercetare”, a declarat raportorul pentru Regulamentul Horizon Europe, deputatul european Dan Nica.

Dezbaterea a inclus prezentări și o sesiune de întrebări și răspunsuri realizate de reprezentanții Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare a Comisiei Europene (DG RTD). La eveniment au participat reprezentanți ai universităților, ai institutelor naționale de cercetare din coordonarea MCID și a Academiei Române, ai companiilor private implicate în proiectele de cercetare și ai mediului asociativ.

Din aceeași categorie...

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Marți, 19 martie, în sala Transilvania din Palatul Victoria a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic…
Sari la conținut