Skip to content

Noi perspective privind cooperarea științifică în domeniul calculului de înaltă performanță între România și Germania

Joi, 6 octombrie, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a primit, la propunerea Ambasadei României de la Berlin, o delegație a Centrului de cercetare Jülich, desemnat pentru a opera primul calculator european de ultimă generație exascale.

La discuții au participat prof. Tudor Prisecaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, prof. Paolo Carloni, directorul Centrului de cercetare Jülich  și prof. Ana-Nicoleta Bondar.

Temele principale de discuție au vizat posibilitățile de cooperare între comunitatea științifică din România și cea din Germania, în domeniul calculului de înaltă performanță, în vederea construirii unui parteneriat consolidat cu mediul academic și de cercetare din România.

Centrul de cercetare Jülich și-a exprimat disponibilitatea de a oferi servicii gratuite de acces la echipamentul computațional, operațional în 2024, competitiv cu cel existent în Laboratorul Național Oak Ridge din SUA și al cărui cost este suportat de Uniunea Europeană.

Paolo Carloni a menționat că una dintre provocările viitorului este constituirea unor echipe multidisciplinare care să dezvolte proiecte științifice, oportunitate prin care România și-ar dezvolta potențialul resurselor umane în sfera calculului de înaltă performanță (HPC). În data de 15 iunie a.c., Întreprinderea Comună Europeană pentru Calcul de Înaltă Performanță (EuroHPC JU – www.eurohpc-ju.europa.eu) a selectat cinci noi locații din UE (Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda și Polonia) pentru a găzdui și opera următoarea generație de supercomputere EuroHPC.

Comunitatea științifică din România va putea accesa această infrastructură, prin pregătirea de proiecte ce implică tehnici de inteligență artificială precum „machine learning”, cu procesarea unui volum mare de date într-un timp record, pe subiecte precum predicțiile meteo, de trafic, dar și cele din domeniul geneticii care necesită performanțe de operabilitate de nivel exascale. Aceste proiecte vor răspunde apelurilor competitive periodice lansate de Centrul de cercetare Jülich.

 

Cele două delegații au convenit necesitatea demarării cadrului administrativ și organizatoric pentru implementarea acestei cooperări într-un interval de timp fezabil, concomitent cu punerea în funcțiune a echipamentului exascale.  

Din aceeași categorie...

A 2-a ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie

A 2-a ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie

Pentru al doilea an consecutiv, Laser Valley Innovation Bootcamp, eveniment care conectează cercetătorii cu antreprenorii și studenții, revine în orașul…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Marți, 19 martie, în sala Transilvania din Palatul Victoria a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic…
Sari la conținut