Skip to content

Moment istoric: IFIN-HH și EuroGammaS închid oficial conflictul care afecta de cinci ani implementarea proiectului ELI-NP – „Laserul de la Măgurele”

IFIN-HH și toți partenerii din Asocierea EuroGammaS (EGS) au finalizat ieri semnarea unui document de tranzacție prin care se pune capăt situației conflictuale creată prin rezoluționarea, în 2018, a contractului pentru furnizarea sistemului de fascicul gamma (GBS) din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).

Documentul semnat ieri la sediul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN–HH) de la Măgurele a fost agreat în data de 3 mai 2023, la întâlnirea organizată pentru finalizarea înțelegerii amiabile, la care au participat reprezentanți ai Guvernului României, Administrației Prezidențiale, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și ambasadorii Franței și Italiei.

Semnarea acestui document deschide posibilitatea de colaborare între IFIN-HH, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (INFN) și alți parteneri europeni cu scopul final de a construi o infrastructură avansată de producere a fasciculelor radioactive (numită RIF@IFIN) în IFIN-HH.

„După pasul istoric făcut luna trecută, respectiv finalizarea negocierilor dintre IFIN-HH/ELI-NP și EuroGammaS, care a oferit perspectiva împlinirii depline a potențialului extraordinar pe care proiectul ELI-NP îl are, iată că a fost semnată și tranzacția finală. Este un mare succes la nivel științific, dar și diplomatic. Deschidem astfel calea unei noi colaborări către construcția unei infrastructuri de cercetare moderne și complexe, pentru România, Europa și lumea întreagă,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Din aceeași categorie...

MCID a organizat conferința de prezentare a programului Nucleu

MCID a organizat conferința de prezentare a programului Nucleu

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”…
Finanțăm cu 50 de milioane de lei transformarea digitală a 1000 de primării și consilii județe

Finanțăm cu 50 de milioane de lei transformarea digitală a 1000 de primării și consilii județe

La propunerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi actul normativ pentru finanțarea…
România a aderat la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice

România a aderat la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice

România este parte a Proiectului European pentru Infrastructura de Date Genomice (GDI), o etapă importantă în consolidarea capacităților țării noastre…
Sari la conținut