Skip to content

Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu delegația UNESCO aflată în vizită de lucru în România



Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a primit, la începutul acestei săptămâni, o delegație UNESCO, în cadrul unei vizite extinse pe care aceasta a efectuat-o la Centrul Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA), filială cu personalitate juridică a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltarea pentru Fizica Materialelor (INCDFM), cu ocazia reuniunii Boardului Comitetului Internațional de Conducere. CIFRA este singurul centru internațional din România sub auspiciile UNESCO și singurul din Europa de Est și Sud-Est în domeniul științelor de bază, înființat în urma unui Acord între Guvernul României și UNESCO, acord recent prelungit până în 2030. 


Vizita a fost coordonată de Geea Rossana Balazsy-Titieni, Secretar General adjunct în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și membru al Comitetului Internațional de Conducere. Delegația UNESCO a fost formată din Shaofeng Hu, Director al Diviziei de Politica Științei și Consolidarea Capacităților, al sectorului UNESCO de Științe Naturale, Amal Kasry, șefa Secțiunii pentru Științe de Bază a UNESCO și Ralf Kaiser, Coordonator de Programe și Dezvoltare la Centrul Internațional de Fizică Teoretică-Abdus Salam din Trieste (ICTP).


Vizita delegației UNESCO la Măgurele a inclus și evenimentul „România-UNESCO, Educație, Formare și Cercetare” unde au fost făcute prezentări despre CIFRA și despre proiectele și programele UNESCO și ICTP și s-au dezbătut perspective de colaborare dintre instituțiile din Măgurele și UNESCO. La eveniment  au participat  Ana Maria Catăuță, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, Andrei Alexandru și Tudor Prisecaru, secretari de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Madlen Serban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Daniela Burghila, Director general în Ministerul Educație și Andrei Luca, Director al Direcției de Diplomație Culturală, Educație și Știință din Ministerul Afacerilor Externe, alături de directori ai institutelor de cercetare, cercetători și studenți, de pe Platforma de fizică din Măgurele. Evenimentul a fost coordonat de Sabin Stoica, Directorul CIFRA. 


„CIFRA reprezintă acum un important vector de imagine pentru România și poate contribui la stabilirea României ca factor de stabilizare regională, cu efecte benefice asupra integrării europene a statelor din regiune și dezvoltării relațiilor cu țări din alte părți ale lumii, în special Africa. În plus, existența Centrului poate crea un punct de interes suplimentar pentru diaspora științifică românească”, a explicat Geea Rossana Balazsy-Titieni.


„Comisia mixtă a Camerei Deputaților și Senatului pentru UNESCO și Parlamentul României sunt și vor continua să fie un partener stabil și ferm al centrelor de cercetare și dezvoltare. Felicit Ministerul Digitalizării și CIFRA pentru reînnoirea parteneriatului cu UNESCO pentru următorii 8 ani. Suntem extrem de mândri că un institut de cercetare românesc face parte din rețeaua UNESCO și cu atât mai mândri că este singurul din această parte a Europei”, a declarat Ana Cătăuță.




Din aceeași categorie...

MCID a publicat Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 - C7 PNRR: 94 de milioane de euro pentru internet de mare viteză în aproape 1000 de localități izolate

MCID a publicat Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 - C7 PNRR: 94 de milioane de euro pentru internet de mare viteză în aproape 1000 de localități izolate

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat vineri, 26 aprilie, Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 din Componenta 7 –…
Sari la conținut