Skip to content

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță semnarea contractelor de finanțare pentru centrele de competență la nivel național – jalon PNRR

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță semnarea contractelor de finanțare pentru înființarea centrelor de competență la nivel național, în parteneriat public-privat, pentru a adresa provocările aplicate de cele cinci misiuni UE din cadrul Orizont Europa. Astfel, MCID a îndeplinit toate cele trei jaloane din PNRR care aveau termen finalul lunii decembrie 2022. 

Selecția proiectelor finanțate în acest apel a fost gestionată de UEFISCDI, printr-o comisie de specialiști internaționali. În plus, bugetul a permis sa finanțarea a 6 centre de excelență, în loc de 5, așa cum erau prevăzute inițial. Fiecare centru de competență va fi o rețea de excelență pentru organizații de cercetare de drept public și companii, a căror activitate va fi corelată cu agenda UE și cu misiunile din programul Orizont Europa.

Lista finală cu propunerile de proiecte finanțate:

  1. Competence Center for Climate Change Digital Twin for Earth forecasts and societal redressment: DTEClimate – Universitatea Politehnica București.
  2. Centrul Național de Competență în prevenirea cancerului (CNCC) – Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.
  3. Centrul de competență pentru sănătatea solului și siguranță alimentară – Universitatea Politehnica București.
  4. NetZeRoCities – National Competence Centre and solutions for the development of Climate Neutral and Smart Cities – Universitatea Politehnica București.
  5. Centrul de Competență pentru Adaptarea Comunităților Locale la Schimbările Climatice prin parteneriate de tip public-privat în domeniul CDI – Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca.
  6. Integrated research and sustainable solutions to protect and restore Lower Danube Basin and coastal Black Sea ecosystems (ReSPonSE) – Universitatea București.

Mai multe detalii despre proiecte, punctaje sau parteneri sunt disponibile pe site-ul ministerului: https://www.mcid.gov.ro/ro/articol/5628/programe-europene-planul-na-ional-de-redresare-i-rezilien-a-pnrr-componenta-9-suport-pentru-sectorul-privat-cercetare-dezvoltare-i-inovare 

„Le mulțumesc tuturor colegilor implicați în îndeplinirea acestor jaloane. Sunt cu atât mai recunoscător cu cât știu că nu sunt doar bifate pe o listă, ci au fost pregătite și realizate temeinic, cu simț de răspundere și profesionalism. Începem anul nou pregătiți pentru celelalte reforme și investiții importante din cele două componente gestionate de ministrul nostru în PNRR”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. 

Celelalte două jaloane cu termen decembrie 2022 au fost două legi adoptate săptămânile trecute în Parlamentul României: legea pentru securitatea și apărarea cibernetică a României și legea pentru integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare.

Din aceeași categorie...

Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu delegația UNESCO aflată în vizită de lucru în România

Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu delegația UNESCO aflată în vizită de lucru în România

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a primit, la începutul acestei săptămâni, o delegație UNESCO, în cadrul unei vizite…
Finanțăm dezvoltarea competențelor digitale pentru 100.000 de români

Finanțăm dezvoltarea competențelor digitale pentru 100.000 de români

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de coordonator de reforme și investiții din Planul Național de Redresare și Reziliență…
Sari la conținut