Skip to content

MCID lansează în dezbatere publică programul „Henri Coandă” pentru susținerea tinerilor cercetători români

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Programului „Henri Coandă”. Totodată, actul normativ a fost transmis în consultare interministerială și către partenerii de dialog social.

Programul „Henri Coandă” vizează finanțarea participării și premierea rezultatelor obținute de elevi și studenți români la competițiile tehnico-științifice internaționale. Programul poartă numele marelui inventator român Henri Coandă, drept recunoaștere pentru moștenirea unică pe care acesta a lăsat-o României și umanității. Anul acesta, pe 25 noiembrie, se împlinesc 50 de ani de la moartea sa.

„Excelența în cercetare și inovare depinde de susținerea celei mai importante resurse care stă la baza rezultatelor: oamenii. România are nevoie ca tinerii cercetători să-și dorească să rămână în țară, să fie apreciați la justa lor valoare și să continue să participe activ la procese de inovare începute aici, acasă.

Prin programul Henri Coandă venim cu două soluții pentru stimularea participării tinerilor la cercetarea românească. Pe de-o parte, premiem performanțele lor, obținute la competiții internaționale de prestigiu, care nu fac parte din categoria olimpiadelor (pentru care poate fi acordat sprijin din partea Ministerului Educației). Pe de altă parte, facilităm participarea echipelor de cercetători români la concursuri internaționale și conectarea lor la organizații de cercetare din România (institute, universități etc.).

Pe scurt, ne dorim ca bursierii Henri Coandă să poată să-și ducă mai departe visurile în România și să contribuie activ la dezvoltarea cercetării românești”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Programul reglementat prin proiectul de act normativ pus în dezbatere își propune să:

● stimuleze interesul elevilor și studenților pentru cercetare și știință;

● dezvolte abilitățile și competențele elevilor și studenților de a lucra în echipă și de a derula activități de cercetare;

● creeze cadrul legal necesar pentru formarea unei noi generații deschise către cunoaștere la nivel european și internațional;

● crească numărul de tineri care își doresc să rămână și să desfășoare activități de cercetare în România, după ce au beneficiat de burse de cercetare.

Valoarea unei burse de cercetare-dezvoltare din cadrul programului “Henri Coandă” este de cel mult 100.000 lei. Această finanțare este destinată decontării cheltuielilor de cercetare și participare la competițiile tehnico-științifice internaționale.

De asemenea, premianții competițiilor internaționale vor putea fi recompensați cu: 15.000 de lei pentru premiul I, 9.000 de lei pentru locul II, 6.000 de lei pentru locul III. Sumele vor fi indexate cu rata inflației.

Finanțarea totală a programului, aproximativ 3 milioane de lei anual, se asigură din bugetul MCID. În funcție de evoluția programului, bugetul va putea fi crescut în anii viitori.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, consideră că programul inițiat de instituția pe care o conduce va schimba paradigma în privința promovării elevilor și studenților talentați, care fac cercetare de mici și care trebuie susținuți să-și construiască un viitor în România: „Este anormal să avem tineri care construiesc roboți premiați la concursuri organizate de NASA iar statul român să nu le acorde niciun sprijin. Acest lucru se va schimba începând cu acest program. A sosit momentul să facem ceea ce trebuie pentru a finanța efortul de cercetare al tinerilor și pentru a le recunoaște și stimula ambiția, inspirația și inteligența”.

Informații detaliate despre proiectul de hotărâre lansat în dezbatere publică găsiți pe site-ul MCID la link-ul:https://www.mcid.gov.ro/ro/articol/1029/transparenta-decizionala

 

Din aceeași categorie...

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Marți, 19 martie, în sala Transilvania din Palatul Victoria a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic…
Sari la conținut