Skip to content

La o lună de la lansare, ION a primit 750.000 de mesaje și peste 2,5 milioane de vizite

La o lună de la lansarea proiectului ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, susținut de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, echipa ministerului mulțumește tuturor celor care au fost alături de primul proiect românesc care aduce IA în Guvernul României și în procesul democratic. 

Proiectul ION este un model de cercetare și inovare românească, rezultat din munca pro-bono a unor cercetători și dezvoltatori din domeniul tehnologiei și inteligenței artificiale. Este un proiect care se dezvoltă permanent prin contribuția echipei, fiecare dintre cei implicați contribuind cu experiență și cunoștințe în domeniul prelucrării limbajului natural, vederii computaționale și a altor tehnologii de AI, pentru a construi un sistem inteligent și inovator care să capteze rapid și automat opiniile românilor.

Cifrele ION în prima lună de la lansare arată că acest proiect a răspuns nevoii românilor de a fi ascultați și reprezentați: 750.000 de mesaje și tag-uri pe social media și peste 2,5 milioane de vizite pe website. În plus, subiectul a captat atenția presei internaționale și a unor importante personalități din domeniul inteligenței artificiale, care au apreciat folosirea acestei tehnologii, în premieră mondială, pentru întărirea legăturilor dintre cetățeni și decidenți. Sperăm ca ION să fie un exemplu și un punct de plecare pentru susținerea la nivel public a cât mai multe proiecte de cercetare, inovare și tehnologie. 

În această primă lună, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a primit numeroase mesaje, sesizări, sfaturi de îmbunătățire și criticei constructive legate de proiectul ION. Tratăm cu maximă seriozitate toate aceste subiecte, iar pentru deplină transparență reluăm cele mai importante teme sesizate:

Protecția datelor: 

În cadrul Proiectului ION nu sunt solicitate sau colectate date cu caracter personal ale persoanelor care transmit informații cu privire la problemele sesizate de cetățeni, atat prin intermediul website-ului dedicat, cât și prin intermediul rețelelor de socializare. 

Singurele informații preluate sunt cele pe care utilizatorul Proiectului ION vrea sa le transmită, în cuprinsul mesajului postat pe website-ul Proiectului ION. Nici administratorul Proiectului ION și nici altă persoană implicată nu va prelua datele cu caracter personal ale utilizatorului. Sistemul a fost dezvoltat astfel incat sa nu fie preluate date privind locația persoanei care transmite mesajul sau adresa de protocol de internet (IP).

De asemenea, în ipoteza preluării informațiilor din social media, tehnologia a fost creată astfel încât să preia doar mesajul postat de utilizator prin folosirea „@noisuntemion”, fără a prelua alte date cu privire la identificarea utilizatorului (identificare profil, nume, prenume etc). Tehnologia scanează și preia mesajul ce contine „@noisuntemion”, fără a efectua web scraping pe platformele sociale unde sunt postate mesajele. 

Singurul segment al proiectului unde sunt solicitate date cu caracter personal unui utilizator este cel dedicat persoanelor care vor să se alăture inițiativei ION, unde datele cu caracter personal sunt colectate în baza consimtamantului utilizatorului și conform politicii de confidentialitate publicate în secțiunea relevantă a website-ului. 

Datele cu caracter personal colectate în acest caz izolat sunt limitate la nume, prenume si număr de telefon (fiind elemente necesare pentru demararea unei posibile colaborări) si sunt colectate de administratorul website-ului. Datele cu caracter personal astfel colectate pot fi transmise echipei de cercetători din cadrul Proiectului ION, avand în vedere scopul inițial al aplicantului, respectiv acela de a se alătura Proiectului ION. 

Legătura dintre reprezentanți ai ministerului cu firma inițiatoare:

Guvernul României nu are nicio relație contractuala cu vreo persoana fizica sau juridica din proiectul Ion. Mai mult, de precizat ca urmare a unor sesizări primite, MCID a solicitat sprijinul experților din cadrul MAI pentru a verifica dacă există vreo vulnerabilitate sau ilegalitate legată de persoane fizice și juridice din jurul proiectul ION, atât din punct de vedere cyber (analiza cod sursă), cât și verificarea unor posibile corelări între lansarea ION și fluctuațiile unor active crypto. 

Coordonatorii proiectului din partea MCID sunt Ioan Istrate, consilier ministru pentru inovare și tehnologii emergente și Diana Crețu, director cabinet ministru. 

Proiectul ION constituie munca colaborativă a mai multor cercetători și dezvoltatori din domeniul tehnologiei. Fiecare dintre aceștia a adus în proiect cunoștințele proprii, know-how-ul în domeniul prelucrării limbajului natural și vederii computaționale pentru a construi un sistem inteligent și inovator care să capteze rapid și automat părerile românilor. Nu a existat niciun transfer al drepturilor de proprietate pe care le dețin cei care au contribuit la realizarea produsului. 

Proiectul a fost dezvoltat în baza unui acord de colaborare cu MCID, inițiat în data de 24.02.2023, acord similar cu cele pe care MCID le-a incheiat în trecut cu entități sau organizații din mediul privat. În cadrul acestui acord, este menționat în mod expres faptul ca nu exista o obligație de plată din partea niciunei autoritati publice pentru dezvoltarea Proiectului ION. 

Produsul rezultat a fost pus la dispoziția Guvernului României, fara nicio contraprestatie, pentru a fi utilizat ca un instrument în slujba cetățenilor, tehnologia AI fiind inovația menită sa diferențieze acest instrument de alte instrumente existente pana la acest moment.

Chiar dacă protocolul de colaborare este semnat cu o entitate privată, proiectul a atras cercetători din toată țara și din diaspora pentru a sprijini acest proiect. Echipa de voluntari ION AI este în continua dezvoltare, cu echipa de voluntari români în domeniul tehnologiei IA din țară și străinătate. Am primit aproape 2000 de solicitări de la experți, care lucrează în tehnologie, cercetători care studiază sau lucrează la universități internaționale de AI și machine learning, care doresc să se implice în calitate de voluntari pentru a ajuta la dezvoltarea lui ION.

Echipa tehnică a proiectului ION: 

Prof. Dr. Nicu Sebe – Profesor Universitar AI și Computer Science la Universitatea din Trento și Head of AI în cadrul Humans.ai

Prof. Dr. Marius Leordeanu – Profesor la Universitatea Politehnica din București și Cercetător Științific la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române

Prof. Dr. Radu Ionescu – Profesor Universitar la Facultatea de Matematică și Computer Science de la Universitatea din București.

Dr. Răzvan Costin – Doctor în Cibernetică și Statistică și Co-Fondator Prodigy IT Solutions, Starfish, Star Chain, Typeqast și Deb0x.

Echipa completă este aici: https://ion.gov.ro/about 

Universitățile partenere în proiectul ION: Politehnica București, Babeş Bolyai, Universitatea Bucuresti, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Constanta, Galati etc. 

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării asigură cetățenii de transparentă si echidistanță în procesul de susținere a unor proiecte și mulțumește tuturor celor au semnalat potențiale vulnerabilități. Laudele ne încurajează, criticile ne ajuta să fim mai buni. Rămânem consecvenți priorităților asumate și tuturor demersurilor de susținere a inovației și cercetării românești.

Din aceeași categorie...

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim 2000 de companii românești pentru tranziția digitală

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim 2000 de companii românești pentru tranziția digitală

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță semnarea luni, 15 iulie, a contractului pentru dezvoltarea platformei de e-learning aferentă…
Ministrul Bogdan Ivan: de astăzi, rovinieta poate fi cumpărată online de pe www.ghișeul.ro

Ministrul Bogdan Ivan: de astăzi, rovinieta poate fi cumpărată online de pe www.ghișeul.ro

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță adăugarea tuturor opțiunilor de cumpărare ale rovinietei în platforma oficială de plăți…
MCID a organizat conferința de prezentare a programului Nucleu

MCID a organizat conferința de prezentare a programului Nucleu

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”…
Sari la conținut