Skip to content

Directorul general al INCAS București, suspendat din funcție

Ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării a emis ordinul privind suspendarea din funcție a directorului general, președinte al Consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli” – INCAS București, Cătălin Nae, până la data de 25.06.2023, dată la care exercitarea funcțiilor acestuia încetează de drept.

Măsurile sunt dispuse ca urmare a faptului că MCID a luat act de decizia Direcției Naționale Anticorupție de a-l trimite în judecată pe directorul INCAS, „pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării își manifestă întreg concursul pentru demersurile judiciare de aflare a adevărului, de recuperare a prejudiciului produs și de garantare a bunei funcționări a importantului institut INCAS București.

***

Precizări pe fond privind decizia MCID:

Prin deciziile sale, în spețe similare, Curtea Constituțională a României a reținut că: „luând măsura suspendării contractului individual de muncă, angajatorul nu se pronunță asupra vinovăției sau nevinovăției angajatului şi nici asupra răspunderii sale penale, acestea fiind chestiuni a căror soluționare intră în sfera de activitate a organelor judiciare. Angajatorul […] atunci când ia cunoștință despre trimiterea în judecată a angajatului pentru săvârșirea unei fapte de aceeași natură poate lua măsura suspendării. Măsura suspendării durează până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, având așadar un caracter provizoriu”. În aceleași decizii, Curtea a mai arătat că” măsura suspendării contractului de muncă prevăzută de textele de lege criticate nu este contrară nici prezumției de nevinovăție, întrucât existența ori inexistența vinovăției se stabilește prin hotărâre judecătorească definitivă”.

Potrivit jurisprudenței CEDO, aceasta a statuat că scopul măsurii de suspendare pentru cauza de trimitere în judecată este mai degrabă de precauție şi provizoriu, deoarece privește apărarea interesului public prin suspendarea din funcție a unei persoane acuzate de comiterea unei infracțiuni de serviciu şi astfel de prevenire a altor posibile acte similare sau consecințe ale unor asemenea acte.

Ordinul privind suspendarea domnului Nae Cătălin din funcția de director general și respectiv de președinte al Consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – I.N.C.A.S. București este disponibil AICI.

Din aceeași categorie...

„Snow Leopard” - securitatea nucleară, prioritate pentru România

„Snow Leopard” - securitatea nucleară, prioritate pentru România

În perioada 30 mai-1 iunie 2023, România, împreună cu guvernele din Tadjikistan, Statele Unite ale Americii, Regatul Țărilor de Jos…
11-14 iunie - NASA și astronauții internaționali vor veni în România

11-14 iunie - NASA și astronauții internaționali vor veni în România

Space for a Better World și OP Global Events, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, organizează în perioada 11-14…
Moment istoric: IFIN-HH și EuroGammaS închid oficial conflictul care afecta de cinci ani implementarea proiectului ELI-NP – „Laserul de la Măgurele”

Moment istoric: IFIN-HH și EuroGammaS închid oficial conflictul care afecta de cinci ani implementarea proiectului ELI-NP – „Laserul de la Măgurele”

IFIN-HH și toți partenerii din Asocierea EuroGammaS (EGS) au finalizat ieri semnarea unui document de tranzacție prin care se pune…
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support