Skip to content

ACTRIS devine consorțiu european pentru infrastructuri de cercetare

Comisia Europeană a luat o decizie mult așteptată de a înființa Infrastructura de cercetare a aerosolilor, norilor şi gazelor minore/Aerosol, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure (ACTRIS) ca un consorțiu european pentru infrastructuri de cercetare (ERIC).

17 țări pun în comun resurse pentru a deschide accesul la o gamă largă de tehnologii, servicii și resurse în domeniul științei atmosferice. Decizia și statutul ERIC vor fi curând publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Facilitățile ACTRIS alcătuiesc cea mai mare infrastructură de cercetare atmosferică distribuită din lume. Toate serviciile ACTRIS sunt accesibile la link-ul: http://www.actris.eu.

Datorită statutului de ERIC, ACTRIS este acum recunoscut legal ca o infrastructură europeană de cercetare, cu o structură juridică stabilă. Finlanda va găzdui Sediul Statutar și va gestiona coordonarea generală a ACTRIS, iar Italia va gestiona accesul la serviciile ACTRIS. Datele și serviciile au utilizare științifică, tehnologică și orientată spre inovare. Facilitățile naționale ACTRIS sunt distribuite în cele 17 țări ale ACTRIS ERIC: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, România, Spania, Suedia, Elveția. Grecia și Regatul Unit și-au exprimat interesul de a se alătura în etapele ulterioare. Prin angajamentul lor, membrii demonstrează că cercetarea atmosferică și a calității aerului este o prioritate națională pentru cel puțin următorii cinci ani, susținând astfel excelența științifică în întreaga Europă.

România este unul dintre statele membre fondatoare ale ACTRIS ERIC și totodată una dintre țările care gazduiesc facilități centrale, asigurând servicii specializate pentru întreaga comunitate. Consorțiul românesc, ACTRIS-România, care reunește institute de cercetare și universități, precum Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE), Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași (UAIC), Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați (UGAL) și Institutul Național pentru Cercetări Aerospațiale ”Elie Carafoli” (INCAS), a făcut progrese semnificative în construcția infrastructurii necesare, în mare parte prin accesarea fondurilor structurale prin Programul Operațional Competitivitate.

ACTRIS este o infrastructură mare de cercetare, cu un volum financiar substanțial, iar operațiunile sale sunt finanțate de țările sale membre. Investiția totală a țărilor participante în faza de proiectare, pregătire și implementare este de aproximativ 700 M€, din care o mare parte este reprezentată de investiția pentru modernizarea instalațiilor naționale existente sau construirea altora noi. Costurile totale estimate de implementare a celor opt Facilități Centrale pe o perioadă de 5 ani este de aproximativ 100 M€, iar din 2025 costurile anuale estimate de funcționare ale Facilităților Centrale sunt de aproximativ 16 M€.

Din aceeași categorie...

Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu delegația UNESCO aflată în vizită de lucru în România

Ministrul Bogdan Ivan s-a întâlnit cu delegația UNESCO aflată în vizită de lucru în România

    Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a primit, la începutul acestei săptămâni, o delegație UNESCO, în cadrul…
Finanțăm dezvoltarea competențelor digitale pentru 100.000 de români

Finanțăm dezvoltarea competențelor digitale pentru 100.000 de români

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de coordonator de reforme și investiții din Planul Național de Redresare și Reziliență…
Bogdan Ivan: „Noaptea Cercetătorilor Europeni ne oferă cadrul perfect pentru atragerea tinerilor către știință”

Bogdan Ivan: „Noaptea Cercetătorilor Europeni ne oferă cadrul perfect pentru atragerea tinerilor către știință”

În perioada 29-30 septembrie 2023, copiii și adulții din întreaga țară sunt invitați să descopere lumea extraordinară a științei prin…
Sari la conținut