Skip to content

Implică-te în lupta #nofake!

Raportează în formularul de mai jos conținutul inadecvat pe care îl vezi pe principale platforme social media și motoare de căutare – Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Google.

Verifică standardele comunităților online: Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Google.

Asigură-te că ai copiat corect link-ul materialelor pe care vrei să le supui atenției noastre.

În formularul de mai jos, bifează care este platforma pe care l-ai văzut și adaugă e-mailul tău, pentru a primi confirmarea că am recepționat cererea ta.

În rubrica Observații poți completa detalii despre material.

Raportează aici – #nofake

În contextul anului 2024, care cuprinde alegeri pentru toate tipurile de funcții alese democratic, platforma #nofake va funcționa ca punct de contact pentru preluarea cererilor de analiză referitoare la distribuirea de conținut audio-video manipulat digital (deepfake) în scopuri malițioase precum manipularea opiniei publice sau în cadrul unor campanii de dezinformare și propagandă cu potențial impact asupra integrității alegerilor democratice.

Raportează mai jos conținutul deepfake pe care l-ai vazut.

Selectează sursa(Câmp obligatoriu)

Raport #nofake 13 iunie 2024

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în 18 mai 2024 platforma #nofake, prin care românii pot raporta conținutul  inadecvat pe care îl văd pe rețele de socializare. Astfel, Guvernul României face un nou pas în combaterea informațiilor false și manipulatoare. Platforma permite cetățenilor să semnaleze direct conținutul pe care îl consideră malițios sau înșelător, întâlnit pe diverse platforme de socializare și motoare de căutare direct către echipa ministerului în intervalul 8-22, pentru a fi transmis prin canale dedicate către Meta, Google și TikTok, odată validat de către MCID.

Acest efort vine în sprijinul consolidării transparenței și veridicității informațiilor accesibile publicului larg, și face parte din lupta Guvernului României împotriva tehnologiilor deepfake, care sunt din ce în ce des utilizate. Tehnologia deepfake folosește inteligența artificială pentru a crea sau modifica conținut video și audio, făcându-l să pară autentic. Aceste materiale sunt adesea folosite pentru a manipula opinia publică, a discredita personalități politice sau a influența procesele electorale.

Cu patru scrutinuri în 2024, protejarea integrității alegerilor democratice este un obiectiv principal al platformei. Platforma creată de Ministerul Digitalizării oferă o linie directă pentru raportarea încălcărilor, contribuind astfel la protejarea democrației și la consolidarea încrederii publice în procesele electorale. Astfel, România face un pas important în direcția responsabilizării digitale și a combaterii dezinformării la nivel național.

#nofake în cifre – 55.000 de accesări de la lansare

 • 1585 raportări primite pe platforma MCID
 • 687 nu fac obiectul campaniei – nu sunt deepfakes, nu au legătură cu alegerile, nu sunt din România, sunt linkuri la profiluri private, sau au fost deja soluționate de către platforme prin uneltele lor

Dintre cele 898 care fac obiectul campaniei:

 • aproximativ 50% din solicitări sunt deepfakes despre investiții sau medicamente miraculoase (scams) menite să fraudeze populația
  • Marile platforme au confirmat că România prezintă un caz aparte, cu foarte multe instanțe de tentativă de fraudare
  • MCID le va analiza împreună cu instituțiile cu competențe în domeniu
 • 439 au fost transmise către platforme prin canale variate. Procedura de lucru cu marile platforme este în revizuită constant, bazat pe tipul de reclamații pe care le primește MCID
 • 257 au fost soluționate, eliminând astfel peste 5000 de materiale audio/video care puneau în pericol integritatea alegerilor

Ce este un deepfake

Deepfake este o manipulare digitală a unei înregistrări video, audio sau a unei imagini, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) sau a altor programe specializate.

Deepfake-urile pot distorsiona realitatea, creând conținut video sau audio extrem de realist, care poate fi greu de distins de materialele autentice. Aceasta poate submina încrederea în mass-media și în informațiile pe care ne bazăm pentru a lua decizii informate.

Tehnologia Deepfake poate fi folosită pentru a crea înregistrări false care implică persoane în activități pe care nu le-au realizat cu adevărat, de obicei pentru tentative de fraudă, dar și pentru divertisment.

Din punctul de vedere al impactului social, deepfake-urile pot fi folosite pentru a manipula opinia publică sau a crea confuzie prin dezinformare. Ele pot fi folosite pentru a perturba și a influența alegerile democratice, relațiile internaționale și pot alimenta teorii ale conspirației.

 

Sfaturi pentru detectarea deepfake-urilor

Deepfake-urile devin din ce în ce mai sofisticate. Cu atenție și prin utilizarea unor instrumente specifice, poți crește șansele de a le identifica. Iată câteva sfaturi:

 1. Fii atent la detalii:
 • Imperfecțiuni ale feței: Observă dacă expresiile faciale sunt naturale și fluide. Oamenii clipesc natural? Există zone neclare sau distorsionate în jurul gurii sau ochilor?
 • Desincronizarea buzelor sau a sunetului: Se potrivește vocea cu mișcările buzelor? Există decalaje sau desincronizări? Nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor poate fi observată la pronunțarea literelor b, m și p.
 • Inconsistențe: Caută mișcări nefirești ale capului sau corpului, iluminare neregulată sau obiecte care par să se miște ciudat.
 • Sunet: Ascultă cu atenție sunetul. Există distorsiuni audio, bâlbâieli sau alte anomalii? Vocea sună naturală sau robotică?
 1. Verifică sursa:
 • De unde provine videoclipul? Este de la o sursă de încredere sau de la un cont necunoscut?
 • Există alte surse care să confirme informațiile prezentate în videoclip?
 • Verifică data și ora la care a fost postat videoclipul. Este posibil ca acesta să fie vechi sau manipulat.
 • Caută alte videoclipuri sau imagini cu persoana din videoclipul deepfake. Există discrepanțe semnificative în aspectul sau comportamentul lor?
 1. Gândește critic:
 • Nu crede tot ce vezi online. Fii sceptic și analizează informațiile cu atenție.
 • Verifică informațiile din mai multe surse de încredere înainte de a le distribui mai departe.
 • Ia în considerare contextul. Este credibil ca persoana din videoclip să spună sau să facă ceea ce face?
Sari la conținut